DESIGN TEAM: Ben Awes, AIA; Nate Dodge; Chris Bach, Assoc. AIA
PROJECT TYPE: New Construction
www.citydeskstudio.com


Perched on a ridge 20 feet above a private lake in Grant, Minnesota, the clients wanted an age-in-place home where strong design influenced by the natural surroundings informed the space and shape of the project. CITYDESKSTUDIO carefully sited the home to maximize visual and physical connection to the land, while preserving most of the existing trees and natural topography. The home is distinguished by a light-filled, vaulted living area and a continuous heavy timber loggia forming an entry court and covered connection to a detached garage.

The home features one-level living with a walk-out lower level which maintains a low profile upon approach, allowing the home to fit gracefully within its context. Sustainable features include landscaping with rain gardens to control rainwater, thermal mass concrete, geothermal in-floor heating, and a 10 kilowatt photovoltaic array with Tesla Powerwall home batteries to allow fully off-grid living. Locally sourced building materials were used where possible for cedar siding and patio paving, including re-used soapstone counters. Select trees were harvested directly off the land for the staircase, interior wall finishes and the 10-foot dining table.


< Previous home | Back to Gallery | Next home >