DESIGN TEAM: Andrea Swan, AIA; Constance Chen, AIA
PROJECT TYPE: New Construction
Swan Architecture
Home Sponsors: The Sitting Room, Elevation Homes, Belrose Hardwood Floors, Synergy Products, Otto Painting Design, Orijin Stone

Project Address: Access shuttle at Deephaven City Hall, 20225 Cottagewood Road, Deephaven, MN 55391
Driving Directions: From the West: travel east on MN-7. In Deephaven, left onto Vine Hill Rd (1.0 mi). Left onto Minnetonka Blvd (0.7 mi). Continue onto Cottagewood Rd. Destination is on the left. From the East: travel west on MN-7. In Deephaven, right onto Vine Hill Rd (1.0 mi). Left onto Minnetonka Blvd (0.7mi). Continue onto Cottagewood Rd. Destination is on the left. 

The owners of this cottage-style home on the banks of Carson Bay on Lake Minnetonka are focused on nurturing their minds and bodies with a combined series of rooms that promote movement, relaxation, reflection, and play. Features include wellness spaces like a steam room, a sauna with a Himalayan salt wall, and a yoga room.

Ample southern light blankets the main and lower entertaining spaces via expansive windows and doors. Summer entertaining areas include a lower-level walkout with a golf simulator, game room, catering kitchen, and more. Large individual offices are tailored to the couple’s hobbies, tastes, and needs. An underground shooting range located under the driveway was repurposed as a wine cellar for the home.

Ask the Homeowner:
What were the priorities for your home?
Hospitality is one of the hallmarks of who we are as a couple. We frequently entertain and often have multiple overnight guests. There are two guest rooms, each with en suite bath for privacy. In addition, there’s an outdoor shower, plus a lower level indoor spa, primarily for guest use. The lower level kitchen services alfresco dining at the pool and lakeside. 

What is your favorite part of your finished home?
During the winter months, the harsh Minnesota winter landscape can be depressing. The lake becomes a sea of white ice and snow layered with drabs of gray and blue shadows; it feels stark and desolate. We spent a great deal of time considering how the expansive lake view windows might feel during the 5-7 winter months of the year.

Though it will be enjoyed year-round, the living room hearth is designed for winter. It is meant to feel as though it’s been there forever, providing warmth, nurture, and good cheer. All who take shelter there are wrapped in a blanket of love and warmth and given the sustenance of friendship and a hearty meal.

Without a doubt, my favorite part of the home is the living room. The Francois fireplace mantel, flanked with a custom plaster finish, feels like it could be centuries old, and is the anchor of the home. The vaulted tray ceiling is covered with a custom cedar whose finish was inspired by sunken timber reclaimed from Lake Superior, cut years ago from an old forest, lost in transit, nearly forgotten, and preserved by the cold pristine water of the Great Lakes.

 
< Previous home | Back to Gallery | Next home >