DESIGN TEAM: Charles R. Stinson, AIA; Chuck Thiss; Kim Streeter
PROJECT TYPE: New Construction
Charles R. Stinson Architects
Home Sponsor: Pella Windows

Project Location: Chanhassen, MN

This home is a modern sculpture, placed high into the hillside. One with nature, the home provides open and flexible spaces to be enjoyed by the homeowners and guests alike.

Welcoming landscape draws visitors to the home’s entry, where they are immediately enveloped by the views within and outside the great room. The great room space encapsulates the kitchen, dining room, and living room, and opens up on the steep site so the clients could feel as if they were living in the trees. High ceilings with clerestory windows and full-height glass doors wash the space in beautiful, natural light. Soffit lighting provides a warm glow to the space in the evening, and a modern gas fireplace adds to the ambience.

Other features in the home include a built-in bed in the master suite, which creates a floating effect and unifies the asymmetry of the bedroom. Glass walls encase the stairway to the lower level, and floating stair treads open up this level’s entryway. A floating bench is positioned inside the foyer with storage for the necessary dog leashes and treats nearby.

Warm, natural finishes and cozy spaces create a home where all are comfortable. Finishes include a color-through concrete floor, warm walnut cabinetry with metal accents, neutral large format tiles, and a wood ceiling. Specialty wood accents were done using trees that were felled from the site. Found furniture pieces, including countertops, were used for bath vanities. High-end appliances were chosen for both function and form. 

Connect with this architect during an Instagram takeover on October 9!

< Previous home | Back to Gallery | Next home >